Tehdyt retket ja matkat

TALLINNA JA ESTONIA TEATTERI

Ajankohta: 3.10.2019 - 4.10.2019

Retken osanottajille lähetetään tarkka aikataulutettu ohjelma jokaisen omaan sähköpostiin pari viikkoa ennen lähtöä. Aikataulu on hieman muuttunut. 


Hotelli Metropol +++ on suosittu ja edullinen hotelli. Sijaitsee kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista- Lähellä hyvät ostosmahdollisuudet mm. Rottermannin ja Virun kauppakeskukset. Hotellissa on ravintola, aulabaari sekä kauneussalonki. Uuden Metropol Spa Hotellin kylpylään erillismaksu 15 €. Kylpylään pääsee käytävää pitkin.

Estoinia teatterin Romeo ja Julia baletti alkaa klo 18.00 ja kestää n. 2h 20 min. 

Perjantaina 4.10. aamiainen hotellissa.  Huoneiden luovutus klo 12.00.  Ennen laivan lähtöä mahdollisuus vanhankaupugin kävelyretkeen tai/ja ostoksiin läheisessä ostoskeskuksessa.

Laiva Helsinkiin lähtee klo 16.30. Laivalla buffet ruokailu. Saavumme Helsinkiin klo 19 ja jatkamme välittömästi kohti Valkeakoskea, jossa olemme n. klo 21.00.

Retken hinta 230 €. Hinta sisältää bussin  koko retken aikana, hotellihuoneen 2-hengen huoneessa, laivaliput, menomatkalla runsaan aamiasbuffeen laivassa, liput balettiin, aamiaisen hotellissa, lounasbuffeen menomatkalla laivassa. 

Lisätietoja: Iitu, 040 5219477, iitu.nuto@gmail.com ja Marjut, 040 9003082, paatelainenmarjut@gmail.com

Tervetuloa upeaan Estonia teatteriin ja viehättävään Tallinaan.


Juuso - viimeinen patruuna 

su 4.8.klo 15

Lähtö klo 11.00 Valkeakoskelta normaalia reittiä Liikenteen talleilta kaupungin läpi Vääränkoivun kautta kohti kolmostietä. Lounastamme tunnetussa ja perinteikkäässä Vanhassa Myllyssä Jämsänkoskella n. klo 13.30.

Teatteri alkaa klo 15. Katsomo on katettu. Olemme varanneet 46 paikkaa.

Retken osallistui 47 senioria.Kulttuuriretki Sastamalaan: Kirja, kirkko ja killinki 

Kulttuuriretki Akseli Gallen-Kallelan lapsuudenmaisemiin Suomen kirjapääkaupunki Sastamalaan.  Pyhän Olavin kirkkohistoriaa ja taide-elämyksiä, nahkakäsityöperinteitä ”Tiuhteinta tavaraa”,rehevää murretta ja Tyrvään lähiruoka-tuottajien paikallisherkkuja.

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, jonka pihapiirissä on Herra Hakkaraisen talo, elämyksellinen näyttely Mauri Kunnaksen tuotantoon perustuen. Ihanien tavaroiden kaupasta voit ostaa ”Kunnasmaisia” tuliaisia.

Leena Myllyniemen opastus rehevällä sastamalan murteella GallenKallelasta, Lavoseen ja Rauhalaan. Sastamalan ylpeys, Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, joka viettää 503-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna. Harva kirkko Suomessa kiinnostaa yhtä paljon kuin Tyrvään Pyhä, Olavi, tuhopolton jälkeen talkoilla rakennettu ja Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan maalauksillaan tunnetuksi tekemä.

Tyrvään pappilan buffetlounas. Pappila tontteineen kuuluu Tyrvään kirkon valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. 

Elisa Marjaanan Nahkaverstas, Sastamalan Keikyässä ”TiuhteintaTavaraa” -esitys suvun käsityöammatin juurista. Tutustumme ainutlaatuisen pajakierroksen avulla, suvun tarinaan teatterin keinoin monologina.

Retkelle osallistui 28 retkeen tyytyväistä senioria.Kulttuuriretki Helsinkiin
Amos Rex

René Magritten (1898–1967) ensimmäistä kertaa Suomessa. Esillä teoksia Magritten uran eri aikakausilta ja ne avaavat monipuolisesti taiteilijan uran kehittymistä. 

Surrealismin johtohahmona pidetty taiteilija on erityisesti tunnettu teoksistaan, joissa arkinen todellisuus käännetään päälaelleen; omena valtaa kokonaisen huoneen, ja nenä kääntyy piipuksi. Tuttu onkin yhtäkkiä hämmentävän vierasta.

Taiteilijan surrealististen vaiheiden päämääränä oli päästä selvyyteen ihmiseen liittyvästä arvoituksesta – vastausta ihmisyyden universaalisti pohdittuun kysymykseen Magritte haki taiteensa kautta. Luotaamalla arkitodellisuutta hän koetti päästä käsiksi siinä piilevään mysteeriin.

Näyttelyssä annetaan puheenvuoro taiteilijalle itselleen: se on rakennettu Magritten luennon Elämänviiva pohjalta, jonka hän piti Antwerpenissa vuonna 1938. Tilaisuus oli yksi niistä harvoista kerroista, kun arvoituksellinen taiteilija avasi työskentelytapojaan ja taiteellisia vaikuttimiaan. Magritte oli muutoin aina kieltäytynyt selittämästä teoksiaan, jotka tarjosivat väläyksiä siitä, miltä ”maailman mysteeri” voisi kuvallisessa muodossa näyttää.

Esillä olevat teokset avaavat monipuolisesti Magritten työskentelyn kehitystä eri aikakausilla. Magritten elämänvaiheet ja ajatukset siivittävät matkaa taiteilijan vaiherikkaan uran läpi aina surrealismin esiasteista ”sikailukauteen”.Kuvataiteiden lisäksi elokuvasta kiinnostuneen taiteilijan näyttelyn oheisohjelma laajenee myös Bio Rexin valkokankaan puolelle Fantômas-mykkäelokuvasarjan muodossa.

Näyttely toteutetaan yhteistyössä sveitsiläisen Luganon taidemuseon kanssa.

Studio Drift

Magritten näyttelyn rinnalle avautuu amsterdamilaisen taiteilijakollektiivi Studio Driftin näyttely. Elokuvaa, kuvanveistoa ja installaatiota sisältävä näyttely tarkastelee kaiken elollisen toiminnan perustaa: yksittäisiä kokonaisuuksia, jotka kiinnittyvät laajempaan kontekstiin.

Hiukkanen yksinään on merkityksetön; se saa merkityksen vasta osana jotain suurempaa, monimutkaisempaa järjestelmää. Ihminen luo luonnon hallintaan tarkoitettuja järjestelmiä ja tekniikoita kehittyäkseen, toteuttaakseen unelmiaan, luodakseen paremman tulevaisuuden ja, perustavanlaatuisemmalla tasolla: luodakseen yhteyksiä.

Lonneke Gordijnin ja Ralph Nautan vuonna 2007 perustama Studio Drift käyttää teoksissaan useita tekniikoita liikkuen vaivattomasti taiteen ja teknologian rajapinnoilla. Viime vuosina he ovat siirtyneet monialaisessa taiteellisessa tuotannossaan yhä enemmän suurimittaisten installaatioiden suuntaan, joissa luonnon monimutkaiset prosessit on käännetty visuaaliseksi runoudeksi.

Näyttelyn keskeinen teos on Drifter, utooppinen visio, jossa betoninen monoliitti leijailee ääneti kohti tuntematonta määränpäätä. Teoksen tärkeä innoittaja on Thomas Moren klassikkoteos ”Utopia” (1516). Kirja kertoo yhteiskunnasta, jossa vallitsee sukupuolten tasa-arvo, jossa ei ole yksityisomistusta ja jossa kaikki kuviteltavissa oleva voidaan rakentaa muovailtavasta ihmeaineesta. Mielikuvituksensa avulla More näyttää ennakoineen betonin jo 200 vuotta ennen sen keksimistä. Kyseenalaistamalla nykytilanteemme ja kuvittelemalla tulevaisuuden voimme saada aikaan innovaatioita ja muuttaa maailmaa.

Kaikki näyttelyn teokset liittyvät visuaalisesti ja käsitteellisesti mittasuhteiltaan 1:1:2 kokoiseen moduulipalikkaan. Kappale on on yksi tehokkaimmista ihmisen keksimistä järjestelmistä: se on luonteeltaan modulaarinen, kuin pikseli, ja siitä voidaan rakentaa melkeinpä mitä tahansa. Drifter symboloi inhimillisiä järjestelmiä: kappaleet ovat suuria, raskaita ja jäykkiä maassa ollessaan, kun taas ilmassa leijuessaan ne vaikuttavat


HAM – Helsingin Taidemuseo

1.Vanhuus-näyttely

Teollistuneissa länsimaissa korkean iän saavuttaneiden ihmisten määrä kasvaa kasvamistaan. Yhteiskunta tarjoaa ihanteiksi eläkevuosia elämän kultakautena, lifestyle-huipentumana, joka on täynnä nuorekasta elinvoimaa, harrastuksia, puuhastelua ja pöhinää. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tällaiseen. Jos kulkee kumarassa, voi huonosti tai sairastaa, jää helposti sivuun valtavirran elämyksistä ja syrjäytyy.

HAMin Vanhuus -näyttelyssä kohdataan tämä näkymättömiin pyyhitty vanhuus. Se, joka tekee kipeää, usein kirjaimellisesti. Joka tuntuu nivelissä ja nikamissa, sielussakin. Joka huomaa peilistä syvenevät uurteet ja tiedostaa elämän rajallisuuden.

Ikääntyvää ihmistä katsotaan näyttelyssä peittelemättä, mutta kunnioittavasti. Kaikki teokset eivät käsittele suoraan tai tietoisesti vanhuutta, vaan näyttelyn aihe tarjoaa näille teoksille uuden hetkellisen merkityssisällön. 

Näyttely koostuu piirustuksista, grafiikanlehdistä, installaatiosta ja videoista. Esillä on kaikkiaan 37 teosta 10 taiteilijalta. Näyttelyn taiteilijat ovat: Pasi AutioAlice KairaSanttu KoivuMaarit KotirantaMarkus LampinenUlla LiuhalaSirkka PenttiläEeva TiisalaRafael Wardi ja Charlotta Östlund.

2. Pavel Althamer - I (am)

Puolalaisen taiteilijan taide on jatkuvaa matkaa. Tärkeintä teoksissa on yhdessä kuljettu matka.Taiteilijana hän etsii itseään muukalaisten maailmassa. Teoksissa etsitään minuutta mystiikasta, tajunnan laajentamisesta ja ihmisten välisistä suhteista.

Valkoinen huone, kultainen bussi, jonka kyytiin voi hypätä (ei kulje meidän näyttelypäivänä), koululaisille ja nuorille suunnatut työpajat, omakuvat, veistokset, installaatiot, performanssitaltioinnit ja miniatyyrimaailmat ovat näyttelyn rakennusaineita.

3. Tove Janson

-kuvataiteilija, kirjailija, kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä ja Muumien äiti

HAM:issa on esillä taiteiljan tuotantoja ja oman elämä esittelyä. Freskot, virtuaalimuseo ja mobiilisovellum jolla pääsee freskojen eri kerroksiin.

4. Antti Turkko -Tuoli ja pyydys

on istallaatio, joka koostuu maalaus- ja veistosobjekteista. 

Turussa asuva taiteilija, joka työskentelee vaihtelevia tekniikoita käyttäen kuvan, tilan, tekstin ja äänen parissa, usein paikkasidonnaisesti ja tila synnyttämien impulssien varassa. Hän on opiskellut kuvataidetta ja arkkitehtuuria Aalto-yliopistossa. 

Oodi – Helsingin keskuskirjasto 

Helsingin keskustakirjasto Oodi on elävä kohtaamispaikka Kansalaistorilla, aivan Helsingin sydämessä.

Oodi täydentää Musiikkitalon, Finlandia-talon, Sanomatalon ja Nykytaiteen museo Kiasman muodostamaa kulttuuri- ja mediakeskittymää. Se tarjoaa kaikille avoimen, ei-kaupallisen julkisen kaupunkitilan aivan Eduskuntataloa vastapäätä.

Taideretkelle Helsinkiin osallistui 25 senioria.


Pikku Pietarin piha 

Ke 27.3. klo 19 Valkeakosken kaupungin teatterissa erikoishintaan 15 €.

Näytelmä kertoi pojasta, perheestä ja yhteisöstä pohjautuen Aapelin saman nimiseen kirjaan. Ohjaaja Minna Kangas.

Jopa 57 senioria osallistui tapahtumaan.


Helmien Yö (Noche De Perlas)

Jyrki Anttila ja Angelika Klas, Kimmo Leppälän orkesteri, Hämeenlinna Verkatehdas su 24.3. klo 15.  

Sopraano Angelika Klas ja tenori Jyrki Anttila tarjoilivat tangojen operetti- ja viihdesävelmien helmiä.

Hinta sisältää lipun, kuljetuksen ja väliaikatarjoilun. Retkelle oli mukana 22 henkilöä.
Rakkauskirjeitä

ma 28.1. klo 19 

Tampereen teatteri/Seela Sella ja Esko Roine. 

Andrew ja Melissa ovat lapsuudenystäviä, jotka pitävät yhteyttä läpi vuosikymmenten kirjoittamalla kirjeitä. He elävät tahoillaan elämäänsä, rakentavat uraa ja parisuhteita, keski-ikäistyvät ja vanhenevat. Toisinaan jompikumpi ehdottaa tapaamista.

Rakkauskirjeitä on Pulitzer-palkittu näytelmä, jonka rooleihin astuvat nyt Suomen rakastetut ja lahjakkaat näyttelijäkonkarit, Seela Sella ja Esko Roine. Näytelmää ovat aiemmin maailmalla esittäneet lukuisat kuuluisat näyttelijät, mm. Elizabeth Taylor, Gerard Depardieu, Mia Farrow, Tom Hanks ja Mel Gibson.

Näytelmän luonteeseen kuuluu, että sitä ei missään nimessä saa opetella ulkoa, vaan esityksen pitää tapahtua hetkessä, tässä ja nyt. Luvassa ei ole pikkusievää muistelua tai kaihoisaa nostalgiaa, vaan kirjeenvaihto on aitoa ja elämänmakuista, räävitöntä ja hauskaa. 

Retkelle osallistui 47 henkilöä. 

La Bohème, Tampere-talo, la 16.2. klo 15.00

Oopperan vuoden 2019 oopperatuotantona nähdään Pariisiin sijoittuva Puccinin La Bohème. 

Teoksen ohjaa Suomen ooppera- ja teatteritaiteen kärkiohjaajiin kuuluva Kari Heiskanen.

– La Bohème on oopperataiteen klassisia perustarinoita, ja siinä kuvataan unohtumattomasti traagista rakkautta. Meidän tulkintamme lähtee liikkeelle toiveikkuudesta ja nuoruuden riemukkuudesta. Tarinan nuorukaiset elävät huolettomina itseensä keskittyen ja vastuuta karttaen, kunnes rakastetun äkillinen kuolema paljastaa elämän julman lain. Yhtäkkiä nuoret tulevat tuntemaan elämän haurauden, sen arvon ja todellisen rakkauden syvyyden. Oopperamme käsittelee paitsi ihmisen olemisen rajoja, myös elämisen voimaa. Tuomme kauniin tulkintamme 1950–60-luvun taitteen värikkääseen Pariisiin. Tuo ajankohta on samaan aikaan moderni ja eksoottinen, ja vaikka se on monille meistä täysin tunnistettava, siinä on silti menneen maailman kauneutta, kertoo ohjaaja Kari Heiskanen.

Rooleissa nähdään muun muassa maan menestyneimpiin sopraanoihin lukeutuva Helena Juntunen, Tony-palkittu amerikkalaistenori Jesus Garcia, Staatsoper Unter den Lindeniin.kiinnitetty baritoni Arttu Kataja, kotimaisissa kantaesityksissä viime vuonna hurmannut baritoni Waltteri Torikka ja Lappeenrannan laulukilpailun 2016 voittanut sopraano Suvi Väyrynen. Tampere Filharmoniaa johtaa kokenut oopperakapellimestari Alberto Hold-Garrido.

Ompelijatar Mimin pääroolin Tampereen Oopperan produktiossa laulaa sopraano Helena Juntunen, jolle Mimin rooli on keskeinen: hän on esittänyt Mimiä oopperaproduktioissa kolmesti aiemmin ja on nimennyt myös oman tyttärensä Mimiksi.

– La Bohèmen hienous piilee siinä, että sen tarina ja henkilöt ovat tosia ja aitoja ajasta ja paikasta riippumatta. Kun uskaltaa heittäytyä rakkauteen, ottaa siinä myös ison riskin – se on minulle tämän oopperan ydinsanoma, kertoo Juntunen.

Retkelle osallistui 26 senioria

Senioriliikuntapäivä

Valtakunnallista senioriliikuntapäivää vietetiin sauvakävellen 6.5., mutta Valkeakosken Seniorit sauvoivat jo muutamaa päivää aiemmin eli to 2.5. kokoonnuimme Tehtaan kentän Paviljonkiin.

Taisto Kukkamäki esitteli vetäjät, alkulämmitteli meidät ja opasti sauvakävelyn saloihin.

Valittavana on kolme eripituista reittiä, ja kukin valitsi reittinsä kuntonsa mukaan. Kaikki reitit kulkivat Paviljongilta Saharan kentälle kuivansillan alta. Tutustuimme ensin siellä olevien voimistelulaitteiden käyttöön vetäjien opastuksella. 

Ulkoilun jälkeen nautimme kahvia ja pullaa paviljongissa. 

Osallistujien kesken arvottiin palkintoja mm. pääsylippuja Hakan otteluihin. 

Lopuksi lauloimme Terhi Saarisen johdolla.